Güneş Çarpmasında İlk Yardım

Güneş Çarpmasında İlk Yardım

Güneş çarpması, güneşe aşırı derecede maruz kalma sonucunda vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Güneş çarpması havanın normalin üzerinde seyrettiği durumlarda sıklıkla yaşanabilmektedir. Güneş çarpmasının belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden tedbirlerin alınması ve bir uzmana başvurulması gerekir.

Güneş Çarpması Risk Grubu

Hemen herkesin yaşayabileceği güneş çarpması bazı gruplar için çok daha tehlikelidir. Özellikle kronik hastalıkları olan kişiler risk altındadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği, kanser hastalığı risk grubundadır. Bununla beraber, aşırı kilolu olan kişiler, psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlığı olan 65 yaş üstü kimseler, hamileler, 5 yaşın altında olan çocuklar çok daha dikkatli olmak durumundalar.

Güneş Çarpmasının Belirtileri

Güneş çarpmasının belirtileri arasında en yaygın olarak görülen durumlar; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, sinir sistemi bozuklukları, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Bunların dışında, çarpıntı, uykuya eğilim, ağrılı cilt, baş dönmesi gibi belirtilerde görülür. Güneş çarpması ileri safhaları çok daha tehlikeli belirtileri beraberinde getirir. Ateşin 41 derecenin üzerine çıkması, deride kızarıklıklar meydana gelmesi ve solunumda düzensizlik gibi.

Güneş Çarpmasında Yapılması Gerekenler

Yaşanan ani sağlık sorunları karşısında ilk yardım oldukça önemlidir. Bu noktada güneş çarpmasında ilk yardım konusunda bilinçli olmak gerekmektedir. Güneş çarpmasında kişi, vakit kaybetmeden serin ve güneş görmeyen bir yere alınmalıdır. Kişinin üzerinde varsa sıkı ve dar kıyafetler gevşetilir ya da çıkarılır.,

Güneş çarpmasının en yaygın belirtilerinden olan koma riski göz önüne alınmalıdır. Bu nedenle hasta yan yatırılır. Bunlar yapıldıktan sonra hastanın vücut ısısının düşürülmesi gerekir. Bunun için soğuk su ile ıslatılmış bir bez alınarak hastanın koltuk altlarına, eklem yerlerine, baş ve göğsüne koyulur. Bu işlem hastanın vücut ısısını düşürecektir.

Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek için ayaklar yükseltilir. Bunun yanı sıra kollara ve bacaklara masajlar yapılır. Duş aldırmak da gerekebilir. Hastanın bilinci açık ise hastanın sıvı alımı sağlanmalıdır. Eğer hastanın bilinci kapalı ise sıvı verilmemeli vakit kaybetmeden yakın bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Önemle belirtilmesi gereken noktalardan biri; güneş çarpmasında ilk yardım ve yapılmaması gerekenlerdir. Yukarıda da bahsedildiği gibi bilinci kapalı olan hastaya sıvı verilmemelidir. Hastanın kendisine gelmesi için kesinlikle alkol koklatılmamalıdır. Hastaya katı yiyecekler vermek çok risklidir. Aynı zamanda tehlikeli durumlara yol açabilir.

Egzama nedir ve egzemaya ne sebebep olan durumlar hakkında bilgi için ziyaret edebilirsiniz;
https://www.ilkyardimegiticiegitimi.org/egzama-hastaligi-nedir.html

İlk Yardım Eğitici Eğitimi

  • Bizi twitter dan takip edebilirsiniz.

Ayrıca aşağıda yorum yapabilir, sorular sorabilirsiniz.

Leave a Reply