Koma Pozisyonu Nedir?

Koma, hastanın solunumunun var olması ancak bilincinin kapalı olması durumuna denilmektedir. Kafaya alınan şiddetli darbeler travmalara neden olur bu durum da hastanın komaya girmesine neden olmaktadır. Aşağıda “Koma Pozisyonu Nedir ve nasıl yapılır?” bunları detaylıca öğreneceksiniz. Yazıyı okurken mutlaka not almaya dikkat ediniz.

Komaya girme nedenleri nelerdir?

  • Aşırı alkol kullanımı,
  • Uyuşturucunun aşırı dozda kullanımı,
  • Sert düşme ve ya kafaya darbe alma,
  • Seker hastalarının girmiş oldukları şeker koması, koma hastalığına örnek olarak gösterilmektedir.
  • Koma hastaları için uygulanan yönteme koma pozisyonu denilmektedir.

Bu ismi almasının temel nedeni hastanın koma geçirdiğinin bilincinde olmak ve ona uygun şekilde doğru müdahalede bulunulması gerekliği ile alakalır. Koma pozisyonu yan yatış şeklinde verilen bir pozisyon durumudur. Çok nadir durumlarda hastanın nefes alması ve solunumunun düzenlenmesi için baş geride sırt üstü de geçici süre bekletilebilmektedir. Bu yazımızda iki türlü pozisyon aşamaları anlatılacaktır. Bu sayede koma geçirmiş bir hastaya nasıl müdahale edilir ve bu koşullarda ne yapılması sağlıklı olur, cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

Hasta çeşitli nedenlere bağlı olarak komaya girebilir. Koma pozisyonu uygulama alanı da burada devreye girmektedir. Koma pozisyonu için hastanın en yakınındaki kişinin ilk yardım bilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sayede hem hastanın hem de çevresindeki insanların her türlü güvenlik önlemeleri alınarak sağlık ekipleri gelene kadar geçen sürede, ilk yardım yapılması, kişilerin hayatını kurtaran bir uygulamadır.

Koma Pozisyonu Nasıl Yapılır?

Herhangi bir neden ile kısa süreli ya da uzun sürekli olarak bilinç kapatılması durumunda alınması gereken önlemdir. Kişi bu haldeyken, öksürme veya yutkunma reflekslerini gerçekleştiremez ancak solunumu düzenlidir ve nefes alabilir. Komaya giren, bayılma ya da ani düşme ile birlikte hareket edemeyen hastalara acil olarak koma pozisyonu müdahalesi, gereklidir.

Bunun için,

  • Öncelikle hastanın yanına gidilerek solunumu kontrol edilmelidir. Solunumu var ise, ardından hastanın bilinci kontrol edilir. İyi olup olmadığı sorulabilir ya da ismi ile seslenilebilir.
  • Hastadan küçük bir tepki dahi alınsa bu bize komada olduğunun ya da bayıldığının ayrımını yapabilecek işareti sağlamaktadır.
  • Seslenmeye tepki vermiyor ise hastaya dokunulabilir,
  • Tokat ya da sıkma yardımı ile uyarı beklenebilir.
  • Hastanın bilinci kontrol edilir ve ağzında boğulmaya karşı bir şey olup olmadığı kontrol altına alınır.
  • Hastanın üzerinde bulunan kıyafetleri darsa ya da sıkı ve kapalı ile bu kıyafetler gevşetilir.
  • Kravat varsa çıkarılır, boğazı sıkan herhangi bir şey var ise, çıkarılır.
  • Fermuar sıkı ile açılır.
  • Kemeri gevşetilir ve hastanın ayakları 30 cm. den yukarı olacak şekilde kaldırılır.
  • Bu hareket dolaşımın sağlanması açısından önemlidir.

koma pozisyonu

Çevrede bulunan kalabalık var ise dağıtılır. Hastanın temiz hava alması sağlanır. Baş geriye itilerek ayakların da 30 cm yukarıda bulunması bir koma pozisyonudur. Hastanın kan dolaşımını hızlandırarak kendine gelmesini ve ayılmasını sağlar. Koma pozisyonunun ikinci şekli ise yan yatırılarak meydana gelir.

Bu şekilde koma pozisyonu, herhangi bir nedenle solunumu bulunan ancak bilincinin kapalı olduğu durumlarda yani koma durumunda verilen bir pozisyon şeklidir. Bu pozisyonun yapılmasının temel amacı hastanın dilini ısırıp koparmaması, kusarsa boğulmaması ve hareketlerini kontrol edemeyecek olan hastanın rahat bir şekilde bu pozisyon ile hayatta kalabilmesidir. Bu pozisyonda sırt üstü bulunan hastanın ilk yarımı yapacak olan kişiye yakın olan kolu yukarı kaldırılır.

Kişiye uzak olan bacağı ise, 90 derecelik açı ile kırılır. Hastanın kalçasından ve yukarı kaldırılmış olan kolundan da destek alınarak, kişiye doğru yavaş bir şekilde çevrilir. Dizleri düşmemesi açısından yer ile temas halinde olur. Havayolu açıklığını sağlayabilmek için yan bir şekilde kolunun üzerine hasta yatırılır. Bu pozisyonu almadan önce 112 aranmalıdır. Bu sayede acil sağlık ekipleri gelirken, ilk yardım bilen kişi ise koma pozisyonunu hasta üzerinde uygulamaktadır. Bu sayede oldukça etkili bir şekilde ve acil olarak koma pozisyonu alınmış olur.

Hasta koma pozisyonuna alındıktan sonra nefesinin düzenlenmesi ve bilincinin geri yerine gelmesi açısından beklenir. 112 sağlık ekipleri gelene kadar hiçbir şekilde bu pozisyonda bekletilen hasta yalnız bırakılmamalıdır. Burada amaç hastayı iyileştirmek değil, sağlık ekipleri gelene kadar nefes alış verişini düzenli tutmak ve tıkanmaların önüne geçmektir. Çünkü bayılan veya bilinci kapalı olan bir hastanın dili, kusmuk ya tükürüğü geriye giderek nefes borusunu tıkayabilir.

Komada olan hastanın ağzında bir şey olmamasına dikkat edilmesi için ağzının da kontrol edilmesi gerekir. Ancak hastanın bilinci kapalı olduğu için, el ile kontrol burada önerilmemektedir. İlk yardımı yapan kişinin de güvenliği göz önünde bulundurularak kalem veya benzeri sert bir cisim ile hastanın ağzı açılır ve ağzında bir şey olup olmamasına dikkat edilir. Koma pozisyonu uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli işlem solunum yolu kontrolü sırasına alınan uygulamadır.

Koma Pozisyonu nedir ve bu eylemi gerçekleştirmek için ilk yardım sertifikası eğitimi almanız gerekir.

İlk yardım eğitici eğitimi

Bizi twitter da takip edin.

Leave a Reply